VÆREDYGTIGHED

Væredygtighed er indersiden af bæredygtighed

Det er bevidstheden bag handlingen.

Det er processer forankret i hvad det vil sige at VÆRE menneske – og med blik på fællesskabet.

Det er filosofi, dannelse, etik, selvindsigt og trivsel blandet sammen og videreudviklet til ny flaske.

Det er de dybeste spørgsmål med de mest vidtrækkende perspektiver

Det er stilheden midt i stormen.

Det er den indre omstilling – hånd i hånd med den ydre omstilling

Det er muligt, at det er forebyggelse af stress, angst og depression m.m.

…og så er det en opbakning og et supplement til FN’s Verdensmål

De 9 Væredygtighedsmål

I 2017 udviklede vi en række VæredygtighedsMål som et supplement til FN’s Verdensmål, og som en indgang til Væredygtigheden. De er en hurtig indgang til at begynde at arbejde med en væredygtig omstilling, og dermed bidrage til at rodfæste den bæredygtige omstilling der hvor den MÅ have sit udgangspunkt – i hvert menneskes indre.

Obs: Målene skal ikke ses som en færdig facitliste, men som noget der skal bruges organisk. Vi opfordrer til at man tilpasser dem til den konkrete kontekst eller måske laver sin helt egen version.

Her er 7 grafisk forskellige plakater af væredygtighedsmålene, som du kan downloade og printe (link til google drive):

Download plakater i høj opløsning

Væredygtighedens udvikling

Væredygtighed har altid været en del af menneskelig udfoldelse. Men ordet selv kan vi bla. spore tilbage til 2009 og filosof John Engelbrecht. I Center for Væredygtighed (dengang Rethink Human Being) begyndte vi at bruge begrebet i 2015, som noget der præcist fangede det vi arbejdede med. Siden da har vi udviklet på koncepter, metoder og projekter som har givet begrebet liv f.eks. de 9 væredygtighedsmål som et supplement til FN´s Verdensmål, dialog og innovationsspillet Væredygtighed & Verdensmål samt VæredygtighedsKonferencerne, 2020 på Aarhus Universitet og 2022 på Syddansk Universitet.

 

Tag Væredygtigheden i brug

Væredygtighed findes endnu ikke i ordbogen, men det kommer det måske til, hvis vi er flere der bruger det. Vi vil gerne indbyde andre med på “væredygtigheds-vognen”, så vi på sigt får skabt en bevægelse. Hvad betyder Væredygtighed for dig, og hvordan vil du strikke det ind i din hverdag?

Nedenfor kan du se nogle inspirationskilder og forskellige måder, Center for Væredygtighed kan hjælpe dig

Dialogspillet

Dialog- og innovationsspillet Væredygtighed & Verdensmål  er et spændende redskab til at skabe dyb og meningsfuld dialog, og nærme dig nogle af de emner der virkelig betyder noget.

Bogen

Her er den essentielle indføring: “Væredygtighed – indersiden af Bæredygtighed”. 24 spændende mennesker skriver ud fra begrebet Væredygtighed indenfor forskellige felter, fra kærlighed over klima til kvantemekanik.

Foredrag & Workshops

Vi har flere forskellige velafprøvede foredrag og workshops der kan hjælpe din organisation med at tænke over og arbejde med Væredygtighed.

Center for Væredygtighed

Godsbanen
Skovgaardsgade 3 (Projektdækket)
8000 Aarhus C 
kontakt@vaeredygtighed.org

Besøg os på

Hjemmeside designet af:

Design & Illustration